繁體  |  简体  |  English  |  Search Search  |  Subscribe  |  Facebook Page  |  Youtube Channel
Arts News
Local Art News: 【你咪理我愛你】提名金像獎唔代表順風順水 張滿源做足15年綠葉 – HK01 (5-2-2019)
10/02/2019

入行15年,他曾參與《我左眼見到鬼》、《 圍。城》、《大事件》、《文雀》、《PTU》等電影拍攝,也被提名過「金像獎最佳新演員」。但奇怪的是,網上關於他的資料/新聞卻少得很。

沒有經理人公司為他爭取/規劃工作,他一時做下呢樣一時做下嗰樣,去年因為錯失了與張家輝做對手戲的機會,才令他下決心要只拍電影。

他是入行15年的新人張滿源。

張滿源的處男作是《我左眼見到鬼》,戲中他在酒吧「撩」鄭秀文,結果被對方用防狼噴霧擊退,戲份不到兩分鐘,之後在《PTU》,他是那個想跟任達華學嘢的Orderly(傳令員),戲份頗多,但在片尾的主演、演出欄目中,並沒有出現張滿源一名。「直到被提名金像獎,我喺報紙檔疊報紙時,望住自己個名,再望下周圍,完全無人知我係張滿源,暗爽完繼續開工。」提名新人獎為張滿源帶來了無限的瑕想,甚至連張家輝也看好他。「記得當時佢問我『如果有人10萬元搵你拍戲,拍唔拍』,我話咩都拍,給果係乜都無發生。」

2004年被提名金像獎新人

新人獎得主最終由安志杰所得,而在金像獎完結後,張滿源亦沒有趁著慶功宴這個大好機會去擴闊人脈。「因為當時為生活所以打幾份工,包括場務同疊報紙,咁啱金像獎後接住零晨三點要開工,所以我連after party都無去就返咗屋企,其實當時係唔識同唔知要去。」既沒有人脈又沒有經理人,沒有電影拍攝的日子,張滿源在杜琪峯的銀河映像邊做場務邊學習,短短五個月跟了三套戲,他以「辛苦到癲」形容那段被瘋狂「問候」的日子。「後來真係無乜發展,於是就去做舞台劇,一做就咁多年。其實當時以為舞台劇同電影都係做戲,但原來好唔同。舞台劇過咗就過咗,但電影可以show俾人睇,係一件成品,可以滿足自己少少的虛榮感。 」

話劇電影兩邊走

「有位朋友與我同期入行,佢依家已經有經理人公司,發展都唔錯,自問條件同佢差不多,直到有次同朋友講開,得到嘅答案係『人哋無離開過,你一時話劇一時電影,人哋會以為你唔得閒』。」一直認為機會是留給有準備的人,就算錯過了一次,將來也定必會再有,但另一邊廂卻又會不時問「點先可以多啲機會」嘅張滿源,去年經過casting後,本應有一個出埠拍攝兼且與張家輝做對手戲的機會,但偏偏撞正話劇的演出日子。「我同學校簽咗約,但最好笑係最後個演出取消咗,唔甘心唔開心,亦令我更明白如果真係咁鍾意拍電影的話,係要全身投入。」

走出comfort zone等同放棄了安穩的收入,對張滿源來說是一場冒險,過程中,家人百分百支持。「去年話劇做得最少,但拍嘢就一直有機會,既有電影又有港台劇集,最近也跟ViuTV合作,可以話係放底一樣嘢又得到另一樣嘢。」張滿源與王祖藍是演藝學院同屆畢業生,去年祖藍有份投資舞台劇《唯獨祢是王II》亦有找張滿源,看到最近祖藍首次為電影《你咪理,我愛你!》執導,張滿源並沒有感到意外,問到可有趁機向對方爭取更多的機會?張滿源認為只要強化自己就可以。「祖藍讀書時已經好知道自己要咩,投資最多在自己身上,依家係享受回報。」



>>Continue